LEED Sertifikası Yeşil Bina Danışmanlığı
LEED (Leadership in Energy & Environmental Design)
1993 yılında kurulan Amerikan Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından 1998 yılında geliştirilmiştir. Bu derecelerin alınması için 6 kategoride puanlama yapılmaktadır. Bunlar; Sürdürülebilir Arazi, Su Verimliliği, Enerji ve Atmosfer, Malzeme ve Kaynaklar, İç Mekan Çevre Kalitesi ve Yenilikçi Tasarım’ dır.
Sistemin 4 derecesi bulunmaktadır. Bunlar; Sertifikalı, Gümüş, Altın ve Platin dereceleridir.
- Sertifika (40 – 49 puan),
- Gümüş (50 – 59 puan),
- Altın (60 – 79 puan),
- Platin (80 ve üzeri)
Kategoriler
• LEED-New Construction: Yeni Binalar / Büyük Renovasyonlar• LEED-EBOM (Existing Building): Mevcut Binalar • LEED-HOMES: Evler • LEED-Comercial Interior: Kurumsal İç Mekan
• LEED-Core Shell: Çekirdek ve Kabuk Binalar
• LEED-Neighborhood Development: Siteler
LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş bir Çevre Dostu Bina sertifikasıdır. 1998’den beri verilmekte olan LEED sertifikası bugün tüm dünyada en çok bilinen yeşil bina sertifikasıdır ve ülkemizde de hızla tanınmaya başlamıştır.
LEED Sertifikasının Sağladığı Avantajlar:
LEED sertifikası süreçlerinden geçen binalar, uyulan kanun ve inşaat yönetmeliklerinden daha fazlası düşünülerek tasarlanırlar. Bu sayede binalar daha enerji verimli, daha tasarruflu su kullanan, çevreye olabildiğince az zarar veren ve daha sağlıklı nefes alan yaşanabilir mekanlar olurlar.
Ayrıca, yapınızın LEED sertifikası alarak çevreye daha duyarlı, daha az enerji tüketen, yüksek verimli ve aynı zamanda uluslararası bir prestije sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanında bu sertifikaya sahip olarak konut, otel veya ticari binalarınızın, tesislerinizin, fabrikalarınızın, alışveriş merkezlerinizin yada ofis binalarınızın gayrimenkul değerlerini hem kiralamada hem de satışında artırmış olursunuz. Bu artışın yüzdesini alınan sertifika seviyesi derecesi belirleyecektir.
LEED Sertifikası Aşağıdaki Bina Kategorileri için Alınabilmektedir:
- Yeni Binalar ve Büyük Renovasyonlar (New Construction and Major Renovations):
Tüm iç mekanları dahil, sıfırdan inşa edilecek olan ticari binalar ve/veya yüksek katlı (4-6 katın üzerinde) konut binalarının yeni inşaatları veya büyük renovasyonları için uygun olan LEED değerlendirme sistemidir.
- Mevcut Binalar (Existing Buildings):
İnşaatı tamamlanmış tüm mevcut bina tipleri (evler hariç) bu kategori altında değerlendirilebilir. Mevcut binalar kategorisi binaların daha çok operasyon ve bakımını içeren kriterlere yer vermektedir. Dolayısıyla, çoğunlukla ek yatırım maliyeti gerektirmeden operasyonel konuların çevre dostu prosedürler çerçevesinde yapılması ile sertifika alınabilmektedir.
- Çekirdek ve Kabuk (Core & Shell):
Proje kapsamında sadece çekirdek ve kabuk bölümleri ile ortak alanları içeren projelerin de çevresel performanslarının değerlendirilebilmesi için geliştirilmiş sistemdir. Özellikle iç mekanların inşaatının kiracıya veya satın alana bırakıldığı ticaret merkezleri, ofisler ve alışveriş merkezleri bu kategoriye girmektedir.
- Mağazalar (Retail):
Bu kategori altında bankalar, restoranlar, supermarketler, giyim, elektronik v.b. mağazalar tek ya da zincir olarak değerlendirilebilmektedir. Bu tip mağazalar /zincirler eğer tek bir bina ise LEED Retail-NC ya da bir alışveriş merkezi içerisinde ise LEED Retail-CI olarak değerlendirilebilir.
- Kurumsal İç Mekanlar (Commercial Interiors):
Mağazalar haricinde kalan iç mekan projelerini kapsayan LEED kategorisidir. Özellikle çekirdek ve kabuk olarak yapılmış binalardaki ofis iç mekan projeleri için çok ideal bir sistemdir. Çabuk uygulanabilir kapsamı ve çevresel performansa direk etkileri olduğu için Türkiye’de ve dünya da birçok iç mekan ofis projesi tarafından tercih edilmektedir.
- Evler (Homes):
6 kata kadar olan tüm konut binaları bu kategori altında değerlendirilebilirler. 4-6 kat arası olan konutlar aynı zamanda LEED Yeni Binalar altında da değerlendirilebilir. Bu kategorinin içinde özellikle konut tipi evlerde sürdürülebilirlik ve insan sağlığı/konforu adına dikkat edilmesi gereken konulara önem verilmiştir. Ticari binalar için geliştirilmiş sistemlere göre farklı kriterler içermektedir. Bu sistemde diğer sistemlerden farklı olarak USGBC tarafından yetkilendirilmiş denetçiler “ Green Rater” lar denetleme görevini yapmaktadır.
- Okullar (Schools):
K12 denilen anaokulundan liseye kadar öğretimi kapsayan okul binalarının yeni inşaatı ve/veya büyük renovasyonları için uygun olan değerlendirme sistemidir.
- Hastaneler ve Sağlık Merkezleri (Healthcare) : Bu sistem dahilinde tüm hastane, hasta bakım merkezi, özel / uzun süreli bakım merkezleri ve huzurevleri değerlendirilebilir.
Amerika ve Avrupa‘da bir çok LEED projesine katılarak uzmanlıklarını geliştirmiş, ayrıca yurt içinde de önemli LEED projelerinde yer almış LEED AP (Accredited Professional) lerimizin projenizde bulunması projenize ekstra kredi kazandırmanın yanında, birimler arası entegreyi sağlayarak proje yönetim sürecinin doğru bir şekilde yürütülebilmesini sağlar. SmartEcoDesign olarak firmamız, çevre dostu enerji verimliliği yüksek yapılar inşa etmek isteyen müşterilerine tam kapsamlı LEED danışmanlığı ve yönetimi hizmeti sunmaktadır. Ayrıca müşterilerimize LEED projeleri içerisinde Commissioning (Cx) ve Enerji Modellemesi hizmetleri de içeren LEED yeşil bina sertifika sisteminin tüm gerekliliklerini yerine getirmek için bütüncül çözümler sunmaktadır.
Ayrıntılı bilgi için info@smartecodesign.com adresine e-mail atabilir yada iletişim bilgilerimizden bizlere ulaşabilirsiniz.